Du er her: Hovedsiden / Matkunnskap /Fakta om egg

Verktøylinje

Fakta om egg

Vanlige store frokostegg veier i gjennomsnitt 63 gram. Viste du at egget bør være romtemperert før det kokes?

Næringsinnhold
Egg er næringsrikt. Tross alt skal det gi næring til nytt liv. Egget inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, unntatt vitamin C.

Les mer om   » Egg i ernæringen

Vekt
Vanlige store frokostegg veier i gjennomsnitt 63 gram. (Rekordegg `93 veide 210 gram) Av dette er 19 g (30 %) plomme, 36 g (60 %) hvite og 8 g (10 %) skall. Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten

Koketider/koketips for egg

  • Eggene bør ha romtemperatur før koking, da er eggets egenskaper best. 
  • Bløtkokt egg: 3-5 minutter: Hvite og plomme bløt
  • Smilende egg: 6-8 minutter: Fast hvite og ”smilende” plomme
  • Hardkokt egg: Ca 10 minutter: Hvite og plomme fast, kan deles med eggdeler 
  • Skyll egget i kaldt vann om det ikke skal spises med en gang.
    Eggeskallet holder lenge på varmen. Dette fordi kokeprosessen fortsetter inni egget. 
  • Skyller du egget, beholder du den opprinnelige konsistensen på egget; hardkokt og bløtkokt egg. 
  • Skrell hardkokte egg raskt etter at de er kokt, da er de lettest å skrelle
     

Farging av frokosteggene

  • Ved å farge kokevannet med konditorfarve vil eggene få samme farge. Dette er fordi eggeskallet er porøst og trekker til seg farge.

    Rødbetesaft gir røde egg, spinatblader gir grønne egg og det ytterste skallet på løken i kokevannet fører til gule egg.  

» Eggets suverene egenskaper