Du er her: Hovedsiden / Matkunnskap /Fakta om hvitt kjøtt

Verktøylinje

Fakta om hvitt kjøtt

Hvitt kjøtt har lavt fettinnhold, og det lille fettet som finnes er av det gode, umettede slaget. Hvitt kjøtt har ellers, slik som andre kjøttslag, høyt innhold av mange viktige næringsstoffer.

Hvitt kjøtt, smakfullt og sunt

  • Hvitt kjøtt har lavt fettinnhold. Det lille fettet som finnes er av det gode, umettede slaget.
     
  • Fettet i hvitt kjøtt har i tillegg en ganske høy andel umettete fettsyrer og er derfor et helsemessig positivt innslag i kostholdet.
     
  • Hvitt kjøtt har ellers, slik som andre kjøttslag, høyt innhold av mange viktige næringsstoffer. Denne ideelle kombinasjonen er en av grunnene til at fjørfekjøtt er mye brukt som diettmat til pasienter og slankemat for dem som ønsker å gå ned i vekt.


Tabellen viser andel av fettinnhold i produktene:

Produkt Fettinnhold
Kylling, ren brystfilet uten skinn 0,6
Hel kylling, stekt 14,1
Kalkun, ren brystfilet uten skinn 0,5
Hel kalkun, stekt 7,6
Høns, kokt hel 11,3

 

  • Flerumettete fettsyrer harskner lettere en mettete, og dypfryst fjørfekjøtt har derfor kortere holdbarhet enn slaktekjøtt. 
     
  • Forbruket av hvitt kjøtt øker. Årlig forbruk at hvitt kjøtt i Norge er ca. 10 kg. pr. person, og det er lavt i forhold til europeiske land vi ofte sammenligner oss med.
     
  • Størsteparten av forbruket er kylling, selv om også forbruket av kalkun har økt betydelig de senere årene. 
     
  • Slaktevekten på norsk kylling øker stadig, noe som bidrar til økt forbruk fordi folk setter pris på større og saftigere kyllinger. Norske kyllinger, kalkuner og høns er av høy kvalitet, og er blant annet fri for salmonellabakterier.