Du er her: Hovedsiden / Matkunnskap /Oppbevaring

Verktøylinje

Oppbevaring av kjøtt


Oppbevaring av kjøtt

  • Ferske kjøttvarer bør oppbevares ved 0-4 °C.
  • Frosne kjøttvarer bør oppbevares ved -18 °C eller kaldere.
  • Innfrysing av kjøtt skal skje ved -25°C eller kaldere. Rask innfrysing gir mindre iskrystaller og sprenger ikke kjøttcellene slik at det mister mye kjøttsaft.

Tining av kjøtt
For å bevare best mulig spisekvalitet bør tining av kjøtt skje langsomt. Beregn 10 timers tining per kilo kjøtt i kjøleskap/kjølerom. På denne måten hindrer du at mer kjøttsaft enn nødvendig renner ut.

Kjøttdeig
Når du tiner kjøtt-/karbonadedeig vil en del kjøttsaft sive ut. Kjøttsaften inneholder proteiner som holder deigen sammen ved speing og tilberedning, og skal derfor røres inn i igjen.

Spekeskinke
Spekeskinke er ikke å regne som kjølevare (0-4 grader) og kan derfor oppbevares ved romtemperatur ut den angitte holdbarhetstiden. Spekemat kan holde seg i lang tid hvis det får henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted.

Spekematen kan også oppbevares i kjøleskap, spesielt dersom du er redd for at fettet skal harskne. Men - den må aldri pakkes inn i tett plast, da kan den lett mugne. Aluminiumsfolie eller matpapir er ypperlig.

Skal du fryse spekemat er det lurt å dele kjøttet i passe store biter og pakke det godt inn i frysefolie med gråpapir utenpå. Holdbarheten er ca. 6 måneder.

Holdbarhet
Holdbarhetsdatoen du finner på våre produkter er angitt for uåpnet pakning. Når du åpner/tiner en produktet, er det å anse som ferskvare. Det vil si at det må behandles og oppbevares som en ferskvare.
Som en tommelfingerregel er det 3-5 dager holdbarhet på en ferskvare.

Eksakt hvor lenge produktet er holdbart avhenger av mange forhold; oppbevaringstemperatur, oksygentilgang, hvor mange ganger det blir tatt ut av kjøl, lysforhold, renhold av kjøl samt renhold av hender/redskap som brukes når man håndterer produktet.